對抗歲月,守護年輕肌 - Domohorn Wrinkle 潔膚篇

如果情人節收到咁大盒禮,係咪好開心呢?


如果將佢拆哂出黎,更開心呀~


呢個就係Domohorn Wrinkle 的全套洗護套裝~ 
由洗面,到護理,到防曬
全面照顧你的皮膚~

之前其實已經在用佢的基本4點


今次就介紹埋埋佢剩下的準點3點


以及「日間護理」的防曬~


準備3點和日間護理和之前的 基本4點一樣,都有嚴密的鍚紙袋封口
鍚紙袋上還貼有產品的名稱,介紹和生產日期~


拆去鍚紙袋後,每件產品有一個紙袋包裏住產品~

準點三點

第一點~

Oil-in-Gel Remover



無論我地平日有化妝或搽防曬,都需要缷妝的~

呢隻啫喱妝的缷妝,內含6種天然植物精華油, 性質溫和, 徹底卸除彩妝污垢之餘, 同時滋潤柔軟肌膚

啫喱加入接近人體皮脂成分之夏威夷果仁種子油, 能加快啫喱於37度的皮膚表面融化成油份,啫喱接觸肌膚後, 會逐漸轉化成油狀, 迅速與彩妝融合。 輕輕按摩, 便能徹底卸除彩妝

這個紙袋的入面就係說明書啦,說明產品的成份


產品仲加入左海洋薰衣草油,有效去除導致皺紋色斑的氧化皮脂,改善黑頭粉刺
而且聞起來也有淡淡的薰衣草香味~


喱啫妝有著討好的嫩粉紅色~
每次大約用一個五元硬幣的份量就可以了~
當然,如果你要超濃妝的,也可以按需要多加份量~

使用時要乾手乾面的,將啫喱搽到面部的額頭,面頰,鼻以及下巴位~


之後慢慢按摩,化妝品就會溶解係喱啫度架啦~

情況就好似下面咁啦~


可以好清楚見到D啫喱好輕易咁就將所有粉底,EYELINE, 唇膏等等全部溶解
之後用水一沖就乾淨哂~
完全唔使搓,唔使擦,唔會對皮膚造成傷害~


準備2點

Silky Cream Foam



產品加入左三葉無患子果萃取物,是一種天然的清潔物,
蜂屋柿子皮精華及大麥發酵精華溫和去除老化角質,緊緻毛孔, 令肌膚重拾透明感。


加左入大量天然洗淨成分皂草甘,從而令產品更容易起出濃密富彈力的豐盈泡沫。絕非使用化學的起泡劑~


用黎潔面,有一種清爽到不能的干淨感~
感覺好似以前用番梘洗面咁干淨,不過加入左氨基酸精華,防止水份流失, 即使連續使用兩次也不會感到繃緊。

無錯,係要洗兩次架~
第一次就去除肌膚表面的老化角質,而第2次時,才能深入毛孔清除污垢,並把膠原蛋白帶進毛孔裡去。

第三點

Relieving Foam Mask




Relieving Foam Mask是根據蒸爐的以熱力及蒸氣令食物變得柔軟的原理,將面部完整地覆蓋令肌膚變軟後,
可以提高護膚品的浸透度。這就是濃厚泡沫的神奇功效。

Relieving Foam Mask加入了能清除年齡肌容易積聚的肌膚污垢的成分-向日葵新芽精華
向日葵蘊含多種肌膚需要的能量,促進肌膚至排出不需的蛋白質和調整製造必要蛋白質的環境。


用之前要先搖勻先唧出來呀~


每次只要唧出「乒乓球」般大小的份量就夠啦~



從額頭向外同一方向地抹開。 眼角和嘴角也可逐一塗上


就連眼部,嘴角及頸都要搽上呀~

之後靜待5分鐘就可以用溫水洗走~





產品加入左番茄精華及維他命B12而成的粉橙色泡沫,加上以野玫瑰和佛手柑為主的香氣,
敷MASK時都係一種好舒服的享受~可以消除肌膚壓力,紓緩及同時全面淨肌。

用過準備3點後的皮膚會覺得滑到不能,又白又滑咪就係咁囉~
呢個時候再加上基本4點,會極快吸收~
感覺到皮膚真係吸收緊架~


當然,護膚要做最好,防曬係一定要的~

UV Dress Cream (SPF50+/PA++++)



紫外線加深年齡肌煩惱。呢款UV Dress Cream不但能抵禦紫外線,更同時修復受損細胞,減少肌膚每天受到的傷害。

UV Dress Cream含有野馬追精華和番石榴葉精華能促進生產自我修復蛋白HSP70和HSP32。
另外,亦加入了不知火菊精華*可有效抑制老化加速蛋白(Angptl2),全面保護肌膚。

採用天然成分如蘭花精華、膠原蛋、透明質等
作為保濕成分,進一步追求完美素肌。讓肌膚一整天都保持滋潤光澤。
更可作為妝前底霜使用。


呢款UV Dress Cream本身已經有少少蝦肉色,搽上面後會有輕微的調色效果~
所以平時我無化妝時用佢黎均勻膚色都已經好夠~

初搽時會顯得很濕潤的樣子,色澤也會有偏白一度~


不過待乾後,就會有很自然的均勻膚色~
而且瑕疵亦可以蓋走不少~

用過UV Dress Cream,我同囡囡都一樣擁有 BB肌啦~XD



之前只使用基本4點~感覺皮膚很滋潤
但用過準備3點後再加上基本點,滲透效果更高~
產品的功效更明顯呀~

*由於Relieving Foam Mask產品中含有形成泡泡的液化氣,根據法律規定不能運送到海外 (香港境內除外)

以上產品由Domohorn Wrinkle提供

如要聯絡本人,請電郵至: smonkichi@hotmail.com

SKIN CARE

Make Up

Food

親子